top of page

BIO

Biografie pianistică

Născută la Braşov, a început studiul pianului la 5 ani în Lisa, satul transilvănean al bunicilor. Continuând ca elevă a școlii şi liceului de muzică din Braşov, excelează atât la concursurile și olimpiadele de pian, cât și la creație literară, limbi străine și cultură generală.  În 1998 este admisă fără examen la Facultatea de muzică din Braşov, clasa Prof. Corina Ibănescu, unde absolvă un an cu note maxime şi bursă de merit.

Inspirată de obținerea unei burse pentru programul de vară al Academiei muzicale de la Krems din 1998, face un pas hotărâtor în 1999 și se stabilește în Austria, după ce a fost admisă la Universitatea de muzică din Viena. Distinsul pianist și profesor Noel Flores a îndrumat-o în clasa lui de pian și a onorat-o cu prietenia sa până la sfârsitul vieții lui, în 2012.

Între anii 1986-2005, Adriana Paler a câștigat 27 de premii la concursuri din România, Austria, Italia şi Elveţia; dintre acestea, 11 premii I, 8 premii speciale şi de două ori Marele Premiu.

Adriana obţine diploma de licenţă în 2005 şi diploma de master în octombrie 2007. Continuă studiile postgraduale cu Prof.Flores între 2007-2009.

Ia parte la cursuri susținute de Alexis Weissenberg (Weimar, Engelberg), Pawel Gililow (Krems),  Gabriel Tacchino (Luxemburg) și Oxana Yablonskaja (Puigcerda); este îndrumată de Elisabeta Leonskaja din 2014.

Se înscrie la cursurile de doctorat ale Universității de muzică din Viena, în muzicologie şi estetică muzicală, avându-l ca profesor pe Dr. Gerold Gruber. Între 2015-2018 s-a specializat în pedagogie muzicală la aceeași universitate, la clasa Prof. Inci Häusler-Altinok, absolvind cu distincție în iunie 2018.

A primit numeroase burse, precum cele din partea Fundaţiei elveţiene Dr.Robert und Lina Thyll-Dürr, Tokyo Foundation şi Ministerul austriac pentru educaţie şi cultură.

A susţinut recitaluri şi concerte în România, Austria (inclusiv Konzerthaus Viena), Ungaria (unde a interpretat Kurtag pentru Kurtag, la concertul aniversar al acestuia de la Budapesta, în mai 2016), Germania, Italia, Franţa, Anglia, Cuba, Elveţia, Croaţia, Portugalia, Luxemburg. A fost înregistrată în diferite concerte live, de exemplu la concertul final al cursurilor de perfecţionare din Engelberg, Elveţia; în ORF (studiourile radio) din Viena, ca laureată a premiului I pentru interpretarea repertoriului clasic vienez (august 2005); în Mannheim (2008) sau în Ateneul român (noiembrie 2015).

În 2010 şi-a împlinit, cu ajutorul fundaţiei germane PE Förderkreis din Mannheim, visul de a cânta pe un pian de concert Steinway & Sons ales de două personalități care i-au marcat profund dragostea pentru muzică: Mihaela Ursuleasa și Noel Flores.

Activitatea pedagogică și universitară

Adriana este o prezență activă în administrația Universității de muzică din Viena, primind  diferite funcţii în Asociaţia austriacă a studenților, în Comisia de studii și în Senatul universității. A fost, de asemenea, organizator principal al asociaţiei „SYLFF Network for music and arts Vienna”, sub tutela Tokyo Foundation.

În perioada octombrie-decembrie 2008, Adriana Paler a susţinut cursuri de pian şi teorie muzicală la Facultatea de muzică din Braşov, sub tutela Societaţii Austriece pentru Cercetare din Viena, ca bursantă a programului de cooperare ştiintifică europeană MOEL Plus. Susţinută de acelaşi program urmează un stagiu de cercetare în colaborare un Universitatea naţională de muzică din Bucureşti în perioada aprilie-iulie 2011.

Din septembrie 2015, Adriana predă pian la scoala și liceul de muzică Wagram, Austria. Elevii ei au obținut premii la concursul național Prima la musica și INÖK.

Implicare socială și caritativă

Adriana se implică perseverent în organizarea de concerte caritative și de proiecte ce aduc muzica mai aproape de oamenii care au nevoie de ea: în spitale, azile de bătrâni, case de copii și cartiere pentru imigranți.

 

Din 2014 este președinta asociației „Verein für Musik und Kunst Wien – Network for Science, Music and Arts Vienna”, funcție în care promovează concerte educative pentru publicul tânăr din Austria și din străinătate, punând accent pe integrarea socială și dezvoltarea prin cultură.

De asemenea, acționează ca consilier financiar la YouGreen.org, o inițiativă a studenților din Austria, non-profit, fondată de fiul ei Andrei, care promovează activ acțiunea și îmbunătățirea climei.

bottom of page